Lofoten Costal Cruise Sommer

Opplev verdens vakreste øyrike fra havet

Bli med på et fantastisk kystcruise, og opplev verdens vakreste øyrike Lofoten og Hamarøy, med besøk til destinasjonene Henningsvær, Borg, Reine og Hamarøy. Vi seiler på det nostalgiske hurtigruten skipet MS Gamle Salten, og kommer tett på naturen, fiskeværene, lokalbefolkningen, kulturen, og opplever det fantastiske lyset man kun får på denne tiden av året, hvor solen aldri går ned. 6 dager og 5 netter, hvorav 1 natt i Svolvær før seilasen, 4 netter ombord i MS Quest, med spennende kulturprogram om bord og på land.

Seilingsdatoer ­

5 – 10. august 2020

11 – 16. august 2021

15 – 20. august 2021

Kystcruise under midnattssolen

En seilas i det arktiske Nord-Norge om sommeren er noe helt spesielt når solen aldri går ned. Vi seiler mellom destinasjonene på ettermiddagene og kveldene, mens vi nyter lokal mat tilberedt av noen av Norges ypperste kokker. Vi ligger for anker hver natt slik at alle sover godt, før vi på dagtid besøker pittoreske fiskevær og destinasjoner, opplever naturen, lokal kultur, historie, kunst og den gjestfrie befolkningen.

Fantastisk kystcruise på MS Gamle Salten i midnattssolens rike

Nordnorske perler på en snor

På dette cruiset opplever du noen av Nord-Norges fineste perler i verdens vakreste øyrike. Første dagen seiler vi fra Svolvær ut i Vestfjorden mot Henningsvær, og opplever den fantastiske naturen og Lofotveggen. I Henningsvær kommer vi tett på livet i været, og lærer om Norges lengstlevende eksportvare, fiskeriene og tørrfiskproduksjonen, samt opplever lokal kunst og kultur. Deretter går seilasen videre til Gravdal i Lofoten med besøk på fantastiske Lofotr vikingmuseet og vikingsetet på Borg. Her opplever vi hvordan vikingene levde for 1000 år siden. På ettermiddagen seiler vi videre langs Lofotveggen til Reine som ligger helt syd-vest i Lofoten. Her opplever vi Eva Harr sin fargerike kunst, kommer tett på lokalbefolkningen og hører hvordan livet på Reine fortonet seg for hundre år siden, samt besøker kulinariske Sakrisøya. Deretter setter vi kursen nordover ut i Vestfjorden, og seiler mot Hamarøy og Knut Hamsuns rike for å besøke Hamsunsenteret, før vi seiler tilbake til Lofoten og Svolvær gjennom Raftsundet og Trollfjorden.

Nord-Norge i et nøtteskall

Seilingsrute i Vestfjorden, langs Lofotveggen, til Hamarøy, gjennom Raftundet og Trollfjorden

Destinasjoner:

 1. Svolvær
 2. Henningsvær
 3. Gravdal / Borg
 4. Reine
 5. Hamarøy
 6. Svolvær

Lokal mat fra Arctic Adventure Cuisine

Ombord ønsker vi at du skal oppleve noe av det beste Arktiske Nord-Norge har å by på av lokale råvarer for årstiden, som er helt i verdensklasse. Vi kaller dette mat som forteller historier, som gjør at du opplever den Nord-Norske regionen også på tallerken. Med dette som utgangspunkt har vi utviklet matopplevelsen Arctic Adventure Cuisine i samarbeid med Bocuse d’Or kokk Gunnar Hvarnes, som tilberedes av noen av våre fremste norske kokketalenter i byssa. Arctic Adventure Cuisine representerer noen av de virkelig gode råvarene regionen har å by på, fra Atlanterhavet, de dype fjordene, og fjellene. Matopplevelsen er ærlig, ujålete og nordnorsk. På menyen har vi spesialiteter fra mer enn 30 små og store lokale råvareprodusenter fra områdene langs seilingsruten.

Det nordnorske gullet på hjell, Norges lengstlevende eksportvare

Etter middagene vil vårt kunnskapsrike vertskap holde miniforedrag når vi seiler mellom destinasjonene, slik at du har nødvendig kunnskap om hvor vi seiler og for virkelig å nyte den lokale kulturen, historien og naturen på våre guidede turer på land.

Våre kunnskaprike guider har miniforedrag om bord mens vi seiler til neste destinasjon
BOOK HER

Program

Dag 1. Henningsvær og Lofotfiske

Tema: Fiskerihistorie, tørrfiskens betydning, lokal kultur og kunst

 1. Vi seiler fra Svolvær 10:00, sydover langs Lofotveggen mot Henningsvær, og kaster anker utenfor været på formiddagen
 2. Besøker fiskeværet Henningsvær
 3. Opplever tørrfiskindustrien, vær-vandring, lokalt håndverk og kunstgalleriene KaviarFactory og Lofotenhus
 4. Lunsj i Henningsvær
 5. Kaster loss fra Henningsvær på ettermiddagen og seiler sydover
 6. Middag fra Arctic Adventure Cuisine
 7. Foredrag ombord: bosetninger i Lofoten, lokal vikinghistorie
 8. Kaster anker utenfor Gravdal tidlig kveld

I perioden januar til april foregår det myte myteomspunne Lofotfiske, en tradisjon som strekker seg hundrevis av år bakover i tid. En god del av fisken som tas opp henges på hjell fra februar til mai, deretter henger den i 3 måneder, før den tas inn og ligger på tørt lager for ettermodning i 2 – 3 måneder. Gullet i nord er Norges lengstlevende industrielle eksportvare, og har hatt stor betydning for både den økonomiske og kulturelle utviklingen av regionen. I hundrevis av år har lokale og tilreisende fiskere kommer til Lofoten på skreifiske, og de små fiskeværene yrer av liv når hundrevis av små sjarker fyller opp havnene. Hver morgen klokken 06:00 seiler de ut i Vestfjorden for å “hente hjem skreien”. På 1930 tallet var mange av havnene i Lofoten så fulle av fiskebåter og sjarker at man kunne gå tørrskodd fra den ene siden av havnebassenget til den andre, som på bildet under fra Henningsvær som vi skal besøke.

Lofotfiske i Henningsvær tidlig 1900 tallet

Om ettermiddagen kommer båtene tøffende tilbake til fiskebrukene for å levere fisken, som blir sløyet og hengt på fiskehjell for å bli til tørrfisk, eller sendt sørover, og ut i Europa og resten av verden.

Fisken henges på hjell fra februar – mai, og henger i 3 måneder

Henningsvær er også et fiskevær med et levende kulturlandskap, med to fantastiske kunstgallerier – Kaviar Factory (moderne internasjonal kunst) og Galleri Lofoten Hus (det nord-norske nasjonalgalleriet), samt lokale glassblåsere, fotografer og annet kunsthåndverk. Vi besøker begge galleriene og opplever spennet fra norske nasjonalromantiske kunstnere til ledene internasjonale moderne kunstnere.

KaviarFactory, internasjonale kunstnere og moderne kunst i verdensklasse

Henningsvær (68,9°N 14,12°E) kalles Lofoten i et nøtteskall. Når vi besøker dette vakre fiskeværet, som ligger ute i havgapet i Vestfjorden, kommer vi tett på den nordnorske fiskerihistorien. Gjennom møte med lokale fiskere, får vi innblikk i verdikjeden, teknikker, og hvor viktig fisket og tørrfisken har vært for regionen i hundrevis av år. Henningsvær ble i hovedsak befolket i løpet av 1700-tallet, og er bygd opp på holmer og skjær med moloer, valer og utfyllinger, og er omkranset av hav på alle kanter. Etter at flere forskjellige væreiere hadde hatt base her, kjøpte Henrik Drejer Henningsvær for 6 000 speciedaler i 1842. Under hans ledelse befestet været sin posisjon som Lofotens viktigste fiskevær med sykestue, fiskerilege, kapell og fyr. Fisket og turisme er i dag de viktigste bærebjelkene for økonomien i Lofoten og Henningsvær.

Henningsvær, ofte kalt Lofoten i et miniatyr, bygget på øyer og skjær ute i havet

Dag 3 – Vikingsetet på Borg

Tema: Bosetninger i Lofoten, lokal vikinghistorie

 1. Besøke det berømte Lofotr Viking museum og vikingsetet på Borg
 2. Opplever hvordan vikingene levde for 1000 år siden med omvisning
 3. Lunsj-gilde i langhuset på Borg
 4. Seiler fra Gravdal mot Reine på ettermiddagen
 5. Middag fra Arctic Adventure Cuisine
 6. Foredrag ombord: livet på Reine for 100 år siden, Eva Harr kunst
 7. Kaster anker ved Reine tidlig kveld
Høvdingens langhus ruver markant i landskapet, og vitnet om stor velstand for 1000 år siden

I mer enn 1000 år var det rike høvdingsetet på Borg i Lofoten gjemt og glemt. Når bonden satte plogen i jorda i 1981 dukket vakre glasskår og sjelden keramikk opp i plogfurene bak traktoren. Dette var starten på en arkeologisk sensasjon. Ikke bare var det verdens største langhus som ble avdekket og utgravd, de unike funnene vitnet om at her hadde det bodd en mektig høvding – en høvding med utstrakt kontakt med andre, mektige steder i Europa.

I over 1000 år har vikingene hatt sete på Borg og ønsker deg nå velkommen

Vi blir kjent med en viktig del av Lofotens kulturarv – vikingtiden på Borg og med Lofotrs helt spesielle posisjon nasjonalt og internasjonalt for mer enn 1000 år siden. I yngre jernalder (550-1030 e.Kr) hadde Borg alt vært et viktig senter i flere hundre år. Den eldste versjonen av høvdinghuset ble bygget på 500-tallet, og var alt da del av stedets lange kontinuitet som sosialt og religiøst maktsentrum. På Borg i Lofoten opplever vi vikingtiden i et levende miljø. Kjenner lukten av tjære og bål. Smaker maten, hører historiene. Vikingene har ventet på deg i Lofoten i mer enn 1000 år.

Du opplever et ekte lunsjgilde på viking-vis i langhuset på Borg

Dag 3. Pittoreske Reine, kunst og røkt kval

Tema: Livet på Reine for 100 år siden, Eva Harrs kunst, besøk på Sakrisøya

 1. Besøke fiskeværet Reine og lære om livet på der for 100 år siden
 2. Besøke Eva Harr sitt kunstgalleri
 3. Seiler inn Kirkefjorden
 4. Besøker Sakrisøya og Anitas Sjømat for lokale delikatesser
 5. Kaster loss fra Reine på formiddagen
 6. Middag fra Arctic Adventure Cuisine
 7. Foredrag ombord: Knut Hamsun og Hamarøy
 8. Kaster anker utenfor Hamarøy tidlig kveld

Bilde av Reinefjorden tatt fra Reinebringen, er kanskje et av de mest fotograferte motivene i Lofoten, og ikke uten grunn. Dette lille pittoreske fiskeværet med litt over 300 innbyggere, ligger helt syd-vest i Lofoten og er omgitt av dramatiske fjell, smale fjorder og storhavet rett utenfor moloen.

Bilde av Reine fra toppen av Reinebringen, med Reinefjorden og Kirkefjorden i bakgrunnen

Vi går i land på Reine og opplever hvordan livet var der for 100 år siden. Vi vandrer rundt i været og besøker den lokale kirken, og drikker kaffe med de lokale. Vi besøker Eva Harr galleriet og opplever den nordnorske kunstnerens malerier med fantastiske fargepalletter.

Eva Harr sin fargerike kunst fra regionen oppleves i hennes galleri på Reine

Avslutningsvis seiler vi inn i Kirkefjorden før vi går i land på Sakrisøya og besøker Anitas Sjømat som er en av leverandørene til vårt Arctic Adventure Cuisine. Anita er kjent for sin fantastiske røkelaks, tørrfisk snack, og røkt hval – eller kval som man sier i Lofoten. Vi må jo selvfølgelig smake på stedets lokale spesialiteter.

Sakrisøya med stolte fiske tradisjoner, hos Anitas Sjømat smaker vi lokale delikatesser

Dag 3. Knut Hamsuns litteratur

Tema: Stor norsk litteraturhistorie – Knut Hamsuns rike

 1. Besøke Hamsun senteret på Hamarøy
 2. Kaster loss tidlig formiddag
 3. Lunsj ombord fra Arctic Adventure Cuisine
 4. Foredrag ombord; lokal historie, kultur og natur
 5. Ankomst Harstad klokken 16:00
Knut Hamsun, verdenskjent for bla. romanene Sult, Pan, Victoria og Mysterier

Knut Hamsun (1859-1952) er en av Norges mest kjente forfattere gjennom tidene. Han regnes som en av det 20. århundres mest innflytelsesrike litterære stilister, og står for mange som opphavet til den moderne roman- Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920. Hamsuns forfatterskap strekker seg over mer enn 70 år og viser variasjon med hensyn til tema, ståsted og miljø. Han utga flere enn 20 romaner, diktsamlingen Det vilde Kor, noveller, noen lite spilte skuespill, en reiseskildring og noen essay og debattartikler i dagspressen. Hans gjennombruddsroman var Sult fra 1890.

Som yngre forfatter opponerte han mot realismen og naturalismen. Han argumenterte for en diktning med vekt på det uforutsigbare og irrasjonelle, de «Sælsomme Nervevirksomheder, Blodets Hvisken, Benpibernes Bøn, hele det ubevidste Sjæleliv». Han regnes som opphavsmannen til den moderne psykologiske litteratursjangeren, med teknikker som stream of consciousness og indre monolog. Hans mest kjente verker fra 1890-årene Sult, Mysterier, Pan og Victoria regnes til nyromantikken i Norge. Senere nærmet han seg nyrealismen, med en ironisk, bred folkelivsskildrende stil i sine «nordlandsromaner».

Hamsun senteret er tegnet av den kjente amerikanske arkitekten Steven Holl

Hamsun senteret er tegnet av den kjente amerikanske arkitekten Steven Holl, og sto ferdig på Knut Hamsuns 150-årsdag 4. august 2009. Det prisbelønte bygget ligger i storslått natur ved havstrømmen Glimma i Hamarøy, og her tar vi deg med på en reise i Hamsuns forfatterskap. Vi heiser ankeret på formiddagen etter at vi har vært på Hamsunsenteret, spiser lunsj ombord, mens vi seiler ut fra Hamarøy gjennom den vakre skjærgården mot Svolvær. vi seiler gjennom det kjente Raftsundet og besøker den enda mer kjente Trollfjorden, før vi kaster anker i Austnesfjorden på kvelden.

Seilas fra Hamarøy mot Lofotveggen, gjennom Rafsundet og Trollfjorden til Svolvær

Lugarer og priser

MS Gamle Salten – klassisk nostalgi

Litt historie først. MS Gamle Salten (1953) ble bygget for mer enn 50 år siden, og var et ledd i oppbygningen av kystflåten etter krigen. Kystruten skulle bringe landet på fote igjen ved å knytte befolkning og industri sammen i ny optimisme mot det neste århundre. Båten er derfor nøye utformet med tanke på kvalitet og håndverk. Hun er et kombinert laste- og passasjerskip som ble overlevert Saltens Dampskibsselskap (SDS), Bodø i 1953. og var bygget ved Trosvik mekaniske verksted i Brevik.

Det stolte hurtigruten skipet MS Gamle Salten er Nord-Norges svar på “Orientekspressen”

I perioden 1953 til 1964 var skipet innleid som fast avløserskip hos Hurtigruten. Når MS «Salten» ikke var i virke hos Hurtigruten, gikk hun i ruten Mosjøen – Bodø – Narvik. I 1967 kjøpte Arbeidsdirektoratet skipet, og benyttet henne som skoleskip på Sørlandet under navnet MS «Sjøkurs». I 1995 ble skipet kjøpt av Ryfylke Dampskibsselskab i Stavanger og restaurert som MS «Gamle Salten». I 2008 ble det verneverdige skipet kjøpt av stiftelsen Rederiet Saltens i Bodø. I 2017 innledet Norwegian Adventure Company et samarbeid med Rederiet Saltens, og nå seiler den stolte damen på Arctic Haute Route.

Open bridge policy: velkommen på brua til kaptein Ole Alexsandersen for en kaffe og prat

Lugarer og priser

Gamle Salten har 19 dobbeltlugarer og 6 enkeltlugarer, totalt plass til 44 gjester. Lugarene er forholdsvis romslige til gammel båt å være, og selv om de er enkle har du likevel alt du trenger av friskluftanlegg, varmt og kaldt vann samt «vindu ut mot havet». Dusjer og toaletter finnes i fellesområdene.

Dobbelt lugar / Twin cabin

Over- og underkøye og en liten sofa. Garderobeskap og servant med varmt og kaldt vann. Lugarene har ikke eget toalett med dusj, men det finnes en servant med varmt og kaldt vann på alle lugarer. Dusj og toaletter finnes i fellesareal. Samtlige lugarer har uttak for 220 volt/50 Hz

Dobbelt lugar superior / Double cabin superior

Dobbeltseng og en liten salong Garderobeskap og servant med varmt og kaldt vann. Lugarene har ikke eget toalett med dusj, men det finnes en servant med varmt og kaldt vann på alle lugarer. Dusj og toaletter finnes i fellesareal. Samtlige lugarer har uttak for 220 volt/50 Hz.

Singel lugar / Singel cabin

Bare én køye. Garderobeskap og servant med varmt og kaldt vann. Lugarene har ikke eget toalett med dusj, men det finnes en servant med varmt og kaldt vann på alle lugarer. Dusj og toaletter finnes i fellesareal. Samtlige lugarer har uttak for 220 volt/50 Hz.

Om MS Gamle Salten

Det første du legger merke til er skipets rene linjer, men det er først når du stiger ombord at skipet viser seg med stil og eleganse. Her kappes mahogni, skinn og messing om oppmerksomheten. Skipet er delt inn i to klasser med fire salonger. Her skifter tresortene fra mahogni til alm og fra eik til bjørk. Spisesalen er lys og trivelig med store vinduer ut mot sjøen. Elegante møbler i flammebjørk og skinn, dekkes opp med fin porselen under selskapelige middager. Dekksalongen på øvre dekk gir mulighet for virkelig å lene seg tilbake og nyte nostalgien.

MS Gamle Salten hadde 3. klasser med egne salonger; 1. klasse, 2. klasse og Damesalong
Klassisk nostalgi om bord på MS Gamle Salten, med mahogni, teak, og messing
Norges koseligste, flytende restaurant om bord på MS Gamle Salten

Prisen inkluderer

 1. 5 overnattinger hvorav 1 overnatting på Scandic Hotell i Svolvær og 4  overnattinger ombord på M/S Gamle Salten
 2. 4- dagers fjord cruise langs Atlanterhavskysten
 3. Seiler fra Svolvær til Henningsvær, Gravdal, Reine og Hamarøy
 4. Lokale kulinariske opplevelser; Frokost, lunsj og middag fra Arctic Adventure Cuisine utviklet av Bocuse d’Or chef Gunnar Hvarnes
 5. Frukt, kaffe og te ombord på M/S Gamle Salten
 6. Skreddersydde lunsjer i kulturell kontekst på land i Henningsvær og på Borg
 7. Miniforedrag ombord og guidede turer på land med erfarende guider
 8. Guidede turer/ inngangsbillett; galleriene KaviarFactory og Lofoten Hus i Henningsvær, værvandring i Henningsvær, Lofotr Viking museum på Borg, omvisning på Reine og Sakrisøya, galleri Eva Harr på Reine, det nasjonale Hamsun museet på Hamarøy

Prisen inkluderer ikke

 1. Fly til/fra Norge og Svolvær lufthavn
 2. Transfer fra/til Svolvær lufthavn
 3. Reise og avbestillingsforsikring
 4. Tips til crew ombord
 5. Drikke, mineralvann, øl/vin annet fra bar eller kiosk, samt annen shopping om bord eller på land

Avgang og ankomst

 • 5. august 2020 – innsjekking Scandic Hotel Svolvær
 • 6. august 2020 kl 09:00 innsjekking MS Quest, Svolvær
 • 6. august 2020 kl 10:00 avgang MS Quest fra Svolvær
 • 10. august 2020 kl 09:00 ankomst MS Quest Svolvær, utsjekk kl 10:00
 • Flyplass for ankomst og avgang Svolvær Helle flyplass (SVJ)
 • Transfer fra flyplass til Scandic Hotel Svolvær og havnen tar 10 minutter
 • Skip: MS Gamle Salten 44 passasjerer
 • Dato: 5 – 10. august 2020
 • Varighet: 6 dager og 5 netter, hvorav 1 natt i Svolvær og 4 netter på MS Gamle Salten, 4 dager med sightseeing, 2 dager reise/transfer til/fra Svolvær
 • Område: Lofoten, Vestfjorden og Hamarøy
 • Destinasjoner: Svolvær, Henningsvær, Gravdal (Borg), Reine, Hamarøy
 • Opplevelser: Spektakulær natur, historie, kultur, kunst, lokal mat
 • Temaer: fiskerihistorie, vikingbosetninger, pittoreske Reine, Knut Hamsun litteratur
 • Pris: Fra kr 23.900 pp i dobbellugar med fullpensjon og guiding
BOOK HER