Lofoten Coastal Cruise

Opplev verdens vakreste øyrike på vinteren

Bli med på et fantastisk 4 dagers cruise den 15-18. mars 2020 og opplev verdens vakreste øyrike Vesterålen, Lofoten, og Steigen, med besøk til destinasjonene Svolvær og Henningsvær, Gravdal og Borg, samt Hamarøy. Vi seiler på det komfortable ekspedisjonskipet MS Quest og kommer tett på naturen, fiskeværene, lokalbefolkningen og opplever det fantastiske vinterlyset og nordlyset man kun får på denne tiden av året.

En seilas under stjernene og nordlyset

En vinterseilas i det arktiske Nord-Norge midt på vinteren er noe helt spesielt,  når lyset er på vei tilbake etter måneder med mørketid. Vi seiler mellom destinasjonene på ettermiddagen og kveldene under stjernehimmelen og nordlyset, mens vi nyter lokal mat tilberedt av Norges ypperste kokker. Vi ligger til kai hver natt slik at alle får en god natts søvn, før vi på dagtid besøker pittoreske fiskevær, opplever lokal kultur, historie, kunst og den gjestfrie befolkningen.

Seilingsrute – Nordnorske perler på en snor

På dette cruiset opplever du noen av Nord-Norges fineste perler i verdens vakreste øyrike Vesterålen, lofoten og Steigen. Første dagen seiler fra Harstad ut i Vesterålen på vei til Lofoten, og opplever den fantastiske naturen langs Atlanterhavskysten på mot til Svolvær. I Lofoten kommer vi tett på livet i fiskeværet Henningsvær, og lærer om – og opplever Norges lengstlevende eksportindustri – tørrfisken, samt lokalt kunst og kultur. Der etter går seilasen videre til Gravdal i Lofoten og det fantastiske Lofotr vikingmuseet og vikingsetet på Borg, hvor vi opplever hvordan vikingene levde for 1000 år siden. På ettermiddagen seiler vi langs Lofotveggen ut i Vestfjorden på vei til Hamarøy i Steigen og Knut Hamsuns rike, for å besøke Hamsunsenteret.

Kinderegg: Vesterålen, Lofoten og Steigen

Arctic Adventure Cuisine

Ombord ønsker vi at du skal oppleve noe av det beste Arktiske Nord-Norge har å by på i tillegg til naturen – også på tallerken. Med dette som utgangspunkt har vi utviklet matopplevelsen Arctic Adventure Cuisine i samarbeid med Bocuse d’Or kokk Gunnar Hvarnes, som tilberedes av noen av de fremste norske kokketalentene i byssa.

Arctic Adventure Cuisine representerer noe av de virkelig gode råvarene regionen har å by på, fra Atlanterhavet, de dype fjordene, og fjellene. Matopplevelsen er ærlig, ujålete og nordnorsk. På menyen har vi  spesialiteter fra mer enn 25 små og store lokale råvareprodusenter fra områdene langs ruten.

Etter middagene vil vårt kunnskapsrike vertskap holde miniforedrag når vi seiler mellom destinasjonene, slik at du har nødvendig kunnskap for virkelig å nyte den  lokale kulturen, historien og naturen på våre guidede turer.

Program

Dag 1. Vesterålen og Atlanterhavskysten

TEMA: Arktisk natur og kystlinjen

 1. Ombordstigning MS Quest i Harstad klokken 15:00
 2. Seilas gjennom fantastiske Vesterålen til Lofoten
 3. Foredrag ombord; lokal historie, fiskerihistorie, tørrfiskens betydning
 4. Middag fra Arctic Adventure Cuisine
 5. Legger til kai i Svolvær på kvelden

Vi seiler fra Harstad og ut i Vesterålen, mellom øyer og fjorder, gjennom trange sund, på vei til Lofoten og Svolvær. Vi kommer tett på naturen langs Atlanterhavskysten, og er vi heldige opplever vi Aurora Borealis – Nordlyset danse samba med stjernene på den Arktiske vinterhimmelen.

Dag 2. Det myteomspunnede Lofotfiske

TEMA: Fiskerihistorie, tørrfiskens betydning, lokal kultur og kunst

 1. Besøker fiskeværet Henningsvær og blir kjent med Svolvær
 2. Opplever tørrfiskindustrien, lokalt håndverk og kunstgallerier
 3. Lunsj i Henningsvær
 4. Kaster loss fra Svolvær på ettermiddagen og seiler sydover
 5. Middag fra Arctic Adventure Cuisine
 6. Foredrag ombord; bosetninger i Lofoten, lokal vikinghistorie
 7. Legger til kai på Gravdal tidlig kveld

I perioden januar til april foregår det Lofotfiske, en tradisjon som strekker seg hundrevis av år bakover i tid, og som fortsatt i dag er Norges lengstlevende industrielle eksportvare. I hundrevis av år har lokale og tilreisende fiskere kommer til Lofoten på skreifiske, og de små fiskeværene yrer av liv når hundrevis av små sjarker fyller opp havnene og setter kursen ut mot havet hver morgen klokken 06:00 for å “hente hjem skreien”.

Om ettermiddagen kommer båtene tilbake til fiskebrukene for å levere fisken, som blir sløyet og hengt på fiskehjell for å bli til tørrfisk, eller sendt sørover, og ut i Europa og resten av verden.

Henningsvær er også et fiskevær med et levende kulturlandskap, med to fantastiske kunstgallerier – Kaviar Factory (moderne kunst) og Galleri Lofoten Hus (det nord-norske nasjonalgalleriet), samt lokale glassblåsere, fotografer og annet håndverk. Vi besøker begge galleriene fra nasjonalromantikk til ledene internasjonale kunstnere .

Vi besøker fiskeværet Henningsvær når vi ligger i Svolvær, kommer tett på fiskerihistorien og møter lokale fiskere som forklarer oss verdikjeden, teknikker, og hvor viktig fisket og tørrfisken har vært for regionen i hundrevis av år.

Dag 3 – Vikingsetet på Borg

TEMA: bosetninger i Lofoten, lokal vikinghistorie

 1. Besøke det berømte Lofotr Vikingsmuseum på Borg
 2. Opplever hvordan vikingene levde for 1000 år siden
 3. Lunsj-gilde i langhuset på Borg
 4. Seiler fra Gravdal mot Hamarøy på ettermiddagen
 5. Middag fra Arctic Adventure Cuisine
 6. Foredrag ombord: forfatter Knut Hamsuns univers
 7. Legger til kai på Skutvik tidlig kveld

I mer enn 1000 år var det rike høvdingsetet på Borg i Lofoten gjemt og glemt. Når bonden satte plogen i jorda i 1981 dukket vakre glassskår og sjelden keramikk opp i plogfurene bak traktoren. Dette var starten på en arkeologisk sensasjon. Ikke bare var det verdens største langhus som ble avdekket og utgravd, de unike funnene vitnet om at her hadde det bodd en mektig høvding – en høvding med utstrakt kontakt med andre, mektige steder i Europa.

Vi blir kjent med en viktig del av Lofotens kulturarv – vikingtiden på Borg og med Lofotrs helt spesielle posisjon nasjonalt og internasjonalt for mer enn 1000 år siden. I yngre jernalder (550-1030 e.Kr) hadde Borg alt vært et viktig senter i flere hundre år. Den eldste versjonen av høvdinghuset ble bygget på 500-tallet, og var alt da del av stedets lange kontinuitet som sosialt og religiøst maktsentrum. På Borg i Lofoten opplever vi vikingtiden i et levende miljø. Kjenner lukten av tjære og bål. Smaker maten, hører historiene. Vikingene har ventet på deg i mer enn 1000 år.

Dag 4 – Knut Hamsuns litteratur univers

TEMA: Stor norsk litteraturhistorie – Knut Hamsuns rike

 1. Besøke Hamsunsenteret på Hamarøy
 2. Kaster loss tidlig formiddag
 3. Lunsj ombord fra Arctic Adventure Cuisine
 4. Foredrag ombord; lokal geologi, historie og natur
 5. Ankomst Harstad klokken 16:00

Knut Hamsun (1859 – 1952) er en av Norges mest kjente forfattere gjennom tidene. Han regnes som en av det 20. århundres mest innflytelsesrike litterære stilister, og står for mange som opphavet til den moderne roman. Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920. Hamsuns forfatterskap strekker seg over mer enn 70 år og viser variasjon med hensyn til tema, ståsted og miljø. Han utga flere enn 20 romaner, diktsamlingen Det vilde Kor, noveller, noen lite spilte skuespill, en reiseskildring og noen essay og debattartikler i dagspressen. Hans gjennombruddsroman var Sult fra 1890.

Hamsunsenteret er tegnet av arkitekten Steven Holl, og sto ferdig på Knut Hamsuns 150-årsdag 4. august 2009. Det prisbelønte bygget ligger i storslått natur ved havstrømmen Glimma i Hamarøy, og tar deg med på en reise i Hamsuns forfatterskap. Vi kaster loss fra Skutvik på formiddagen etter at vi har vårt på Hamsunsenteret, spiser lunsj ombord, mens vi seiler ut fra Hamarøy gjennom den vakre Steigen skjærgården mot Harstad.

Ekspedisjonsskipet MS Quest

M/S Quest er et lite og intimt ekspedisjons skip med høy standard som tidligere har hatt base på Grønland for polare ekspedisjoner.  Skipet er ble bygget i Danmark 1992, total restaurert innvendig i 2004/2005 og oppgradert i 2018. MS Quest tar 54 passasjerer i 27 lugarer, hvorav alle er utvendige med havutsikt og private baderoms fasiliteter med dusj/ toalett og god standard.

MS Quest er 50 meter langt og 11 meter bredt, har fine uteområder, panorama lounge på øvre dekk med bar, hyggelig restaurant, moderne og fine lugarer.

Lugarene

Om bord i skipet finner du følgende lugarkategorier; a) Rederlugar med dobbelseng, b) Dobbellugar superior med dobbelseng), c) Dobbellugar med dobbeltseng), d) Twin lugar pluss med to enkeltsenger, e) Twin lugar med to enkeltsenger, og f) Tremannslugar med tre enkeltsenger.

Rederlugaren (1): har dobbeltseng, to store utsiktvinduer, skap, separat sittegruppe, skrivebord, TV, samt eget bad med dusj og toalett.

Dobbel superior lugarene (4): er rommelige med dobbeltseng, separat sittegruppe med to lenestoler, skap, TV, samt eget bad med dusj og toalett.

Dobbellugar (2): er noe mindre enn dobbellugar superior og har dobbelseng, skap, lenestol, skrivepult, samt eget bad med dusj og toalett

Twin lugar pluss (12): har to enkeltsenger, vindu og to skap, samt har eget bad med dusj og toalett.

Twin lugarene (4): har to enkeltsenger, vindu og ett skap og er noe mindre enn Twin lugarer pluss.

Tremannslugar (4): har tre enkeltsenger hvorav den ene som køyeseng,  skap, samt eget bad med dusj og toalett

Eget baderom på alle lugarer: moderne fasiliteter med varmekabler, dusj, toalett og flislagte bad med høy standard.

 • Skip: MS Quest 54 passasjerer
 • Dato: 15-18. mars 2020
 • Varighet: 4 dager og 3 netter
 • Område: Vesterålen, Lofoten, Steigen
 • Destinasjoner: Svolvær, Henningsvær, Gravdal, Hamarøy
 • Opplevelser: Spektakulær natur, kultur, historie, lokal mat
 • Temaer: fiskerihistorie, vikingbosetninger, Knut Hamsun
 • Pris: Fra kr 17.900 pp i trippellugar med fullpensjon og guiding
BOOKING