Lofoten Coastal Cruise Vinter

Opplev verdens vakreste øyrike på vinteren

Bli med på et fantastisk vintercruise den 14-19. mars 2020, og opplev verdens vakreste øyrike Lofoten og Hamarøy, med besøk til destinasjonene Henningsvær, Borg, Reine og Hamarøy. Vi seiler på det komfortable ekspedisjons skipet MS Quest og kommer tett på naturen, fiskeværene, lokalbefolkningen, kulturen, og opplever det fantastiske vinterlyset man kun får på denne tiden av året. Er vi heldige opplever vi også det magiske nordlyset som danser samba med stjernene på vinterhimmelen.

6 dager og 5 netter, hvorav 1 natt i Svolvær før seilasen, 4 netter ombord i MS Quest, med cruise og spennende program om bord og på land.

Våre seilingsdatoer 2020 – 2022:

 • 14 – 19. mars 2020
 • 16 – 21. mars 2021
 • 21 – 26. mars 2021
 • 14 – 19. mars 2022
 • 19-24. mars 2022

En seilas under stjernene og nordlyset

En seilas i det arktiske Nord-Norge midt på vinteren er noe helt spesielt, når lyset er på vei tilbake etter måneder med mørketid. Vi seiler mellom destinasjonene på ettermiddagene og kveldene, under stjernehimmelen og nordlyset, mens vi nyter lokal mat tilberedt av noen av Norges ypperste kokker. Vi ligger for anker hver natt slik at alle sover godt, før vi på dagtid besøker pittoreske fiskevær og destinasjoner, opplever lokal kultur, historie, kunst og den gjestfrie befolkningen.

Nordnorske perler på en snor

På dette cruiset opplever du noen av Nord-Norges fineste perler i verdens vakreste øyrike. Første dagen seiler vi fra Svolvær ut i Vestfjorden mot Henningsvær, og opplever den fantastiske naturen og Lofotveggen. I Henningsvær kommer vi tett på livet i været, og lærer om Norges lengstlevende eksportvare, fiskeriene og tørrfiskproduksjonen, samt opplever lokal kunst og kultur. Deretter går seilasen videre til Gravdal i Lofoten med besøk på fantastiske Lofotr vikingmuseet og vikingsetet på Borg. Her opplever vi hvordan vikingene levde for 1000 år siden. På ettermiddagen seiler vi videre langs Lofotveggen til Reine som ligger helt syd-vest i Lofoten. Her opplever vi Eva Harr sin fargerike kunst, kommer tett på lokalbefolkningen og hører hvordan livet på Reine fortonet seg for hundre år siden, samt besøker kulinariske Sakrisøya. Deretter setter vi kursen nordover ut i Vestfjorden, og seiler mot Hamarøy og Knut Hamsuns rike for å besøke Hamsunsenteret, før vi seiler tilbake til Lofoten og Svolvær gjennom Raftsundet og Trollfjorden.

Seilingsrute: Nord-Norge i et nøtteskall

Destinasjoner:

 1. Svolvær
 2. Henningsvær
 3. Gravdal / Borg
 4. Reine
 5. Hamarøy
 6. Svolvær

Lokal mat fra Arctic Adventure Cuisine

Ombord ønsker vi at du skal oppleve noe av det beste Arktiske Nord-Norge har å by på av lokale råvarer, som er helt i verdensklasse. Vi kaller dette mat som forteller historier, som gjør at du opplever den Nord-Norske regionen også på tallerken. Med dette som utgangspunkt har vi utviklet matopplevelsen Arctic Adventure Cuisine i samarbeid med Bocuse d’Or kokk Gunnar Hvarnes, som tilberedes av noen av våre fremste norske kokketalenter i byssa. Arctic Adventure Cuisine representerer noen av de virkelig gode råvarene regionen har å by på, fra Atlanterhavet, de dype fjordene, og fjellene. Matopplevelsen er ærlig, ujålete og nordnorsk. På menyen har vi spesialiteter fra mer enn 25 små og store lokale råvareprodusenter fra områdene langs seilingsruten.

Etter middagene vil vårt kunnskapsrike vertskap holde miniforedrag når vi seiler mellom destinasjonene, slik at du har nødvendig kunnskap om hvor vi seiler og for virkelig å nyte den lokale kulturen, historien og naturen på våre guidede turer på land.

BOOK HER

Program

Dag 1. Henningsvær og Lofotfiske

Tema: Fiskerihistorie, tørrfiskens betydning, lokal kultur og kunst

 1. Vi seiler fra Svolvær 10:00, sydover langs Lofotveggen mot Henningsvær, og kaster anker utenfor været på formiddagen
 2. Besøker fiskeværet Henningsvær
 3. Opplever tørrfiskindustrien, vær-vandring, lokalt håndverk og kunstgalleriene KaviarFactory og Lofotenhus
 4. Lunsj i Henningsvær
 5. Kaster loss fra Henningsvær på ettermiddagen og seiler sydover
 6. Middag fra Arctic Adventure Cuisine
 7. Foredrag ombord: bosetninger i Lofoten, lokal vikinghistorie
 8. Kaster anker utenfor Gravdal tidlig kveld

I perioden januar til april foregår det myte myteomspunne Lofotfiske, en tradisjon som strekker seg hundrevis av år bakover i tid, og som fortsatt i dag er Norges lengstlevende industrielle eksportvare. I hundrevis av år har lokale og tilreisende fiskere kommer til Lofoten på skreifiske, og de små fiskeværene yrer av liv når hundrevis av små sjarker fyller opp havnene. Hver morgen klokken 06:00 seiler de ut i Vestfjorden for å “hente hjem skreien”.  På 1930 tallet var mange av havnene i Lofoten så fulle av fiskebåter og sjarker at man kunne gå tørrskodd fra den ene siden av havnebassenget til den andre, som på bildet under fra Henningsvær som vi skal besøke.

Om ettermiddagen kommer båtene tøffende tilbake til fiskebrukene for å levere fisken, som blir sløyet og hengt på fiskehjell for å bli til tørrfisk, eller sendt sørover, og ut i Europa og resten av verden.

Henningsvær er også et fiskevær med et levende kulturlandskap, med to fantastiske kunstgallerier – Kaviar Factory (moderne internasjonal kunst) og Galleri Lofoten Hus (det nord-norske nasjonalgalleriet), samt lokale glassblåsere, fotografer og annet kunsthåndverk. Vi besøker begge galleriene og opplever spennet fra norske nasjonalromantiske kunstnere til ledene internasjonale moderne kunstnere.

Henningsvær (68,9°N 14,12°E) kalles Lofoten i et nøtteskall. Når vi besøker dette vakre fiskeværet, som ligger ute i havgapet i Vestfjorden, kommer vi tett på den nordnorske fiskerihistorien. Gjennom møte med lokale fiskere, får vi innblikk i verdikjeden, teknikker, og hvor viktig fisket og tørrfisken har vært for regionen i hundrevis av år. Henningsvær ble i hovedsak befolket i løpet av 1700-tallet, og er bygd opp på holmer og skjær med moloer, valer og utfyllinger, og er omkranset av hav på alle kanter. Etter at flere forskjellige væreiere hadde hatt base her, kjøpte Henrik Drejer Henningsvær for 6 000 speciedaler i 1842. Under hans ledelse befestet været sin posisjon som Lofotens viktigste fiskevær med sykestue, fiskerilege, kapell og fyr. Fisket og turisme er i dag de viktigste bærebjelkene for økonomien i Lofoten og Henningsvær.

Dag 3 – Vikingsetet på Borg

Tema: Bosetninger i Lofoten, lokal vikinghistorie

 1. Besøke det berømte Lofotr Viking museum og vikingsetet på Borg
 2. Opplever hvordan vikingene levde for 1000 år siden med omvisning
 3. Lunsj-gilde i langhuset på Borg
 4. Seiler fra Gravdal mot Reine på ettermiddagen
 5. Middag fra Arctic Adventure Cuisine
 6. Foredrag ombord: livet på Reine for 100 år siden, Eva Harr kunst
 7. Kaster anker ved Reine tidlig kveld

I mer enn 1000 år var det rike høvdingsetet på Borg i Lofoten gjemt og glemt. Når bonden satte plogen i jorda i 1981 dukket vakre glasskår og sjelden keramikk opp i plogfurene bak traktoren. Dette var starten på en arkeologisk sensasjon. Ikke bare var det verdens største langhus som ble avdekket og utgravd, de unike funnene vitnet om at her hadde det bodd en mektig høvding – en høvding med utstrakt kontakt med andre, mektige steder i Europa.

Vi blir kjent med en viktig del av Lofotens kulturarv – vikingtiden på Borg og med Lofotrs helt spesielle posisjon nasjonalt og internasjonalt for mer enn 1000 år siden. I yngre jernalder (550-1030 e.Kr) hadde Borg alt vært et viktig senter i flere hundre år. Den eldste versjonen av høvdinghuset ble bygget på 500-tallet, og var alt da del av stedets lange kontinuitet som sosialt og religiøst maktsentrum. På Borg i Lofoten opplever vi vikingtiden i et levende miljø. Kjenner lukten av tjære og bål. Smaker maten, hører historiene. Vikingene har ventet på deg i Lofoten i mer enn 1000 år.

Dag 3. Pittoreske Reine, kunst og røkt kval

Tema: Livet på Reine for 100 år siden, Eva Harrs kunst, besøk på Sakrisøya

 1. Besøke fiskeværet Reine og lære om livet på der for 100 år siden
 2. Besøke Eva Harr sitt kunstgalleri
 3. Seiler inn Kirkefjorden
 4. Besøker Sakrisøya og Anitas Sjømat for lokale delikatesser
 5. Kaster loss fra Reine på formiddagen
 6. Middag fra Arctic Adventure Cuisine
 7. Foredrag ombord: Knut Hamsun og Hamarøy
 8. Kaster anker utenfor Hamarøy tidlig kveld

Bilde av Reinefjorden tatt fra Reinehalsen, er kanskje det mest fotograferte motivet i Lofoten, og ikke uten grunn. Dette lille pittoreske fiskeværet med litt over 300 innbyggere, ligger helt syd-vest i Lofoten og er omgitt av dramatiske fjell, smale fjorder og storhavet rett utenfor moloen.

Vi går i land på Reine og opplever hvordan livet var der for 100 år siden. Vi vandrer rundt i været og besøker den lokale kirken, og drikker kaffe med de lokale. Vi besøker Eva Harr galleriet og opplever den nordnorske kunstnerens malerier med fantastiske fargepalletter.

Avslutningsvis seiler vi inn i Kirkefjorden før vi går i land på Sakrisøya og besøker Anitas Sjømat som er en av leverandørene til vårt Arctic Adventure Cuisine. Anita er kjent for sin fantastiske røkelaks, tørrfisk snack, og røkt hval – eller kval som man sier i Lofoten. Vi må jo selvfølgelig smake på stedets lokale spesialiteter.

Dag 3. Knut Hamsuns litteratur

Tema: Stor norsk litteraturhistorie – Knut Hamsuns rike

 1. Besøke Hamsun senteret på Hamarøy
 2. Kaster loss tidlig formiddag
 3. Lunsj ombord fra Arctic Adventure Cuisine
 4. Foredrag ombord; lokal historie, kultur og natur
 5. Ankomst Harstad klokken 16:00

Knut Hamsun (1859-1952) er en av Norges mest kjente forfattere gjennom tidene. Han regnes som en av det 20. århundres mest innflytelsesrike litterære stilister, og står for mange som opphavet til den moderne roman- Han ble tildelt Nobelprisen i litteratur i 1920. Hamsuns forfatterskap strekker seg over mer enn 70 år og viser variasjon med hensyn til tema, ståsted og miljø. Han utga flere enn 20 romaner, diktsamlingen Det vilde Kor, noveller, noen lite spilte skuespill, en reiseskildring og noen essay og debattartikler i dagspressen. Hans gjennombruddsroman var Sult fra 1890.

Som yngre forfatter opponerte han mot realismen og naturalismen. Han argumenterte for en diktning med vekt på det uforutsigbare og irrasjonelle, de «Sælsomme Nervevirksomheder, Blodets Hvisken, Benpibernes Bøn, hele det ubevidste Sjæleliv». Han regnes som opphavsmannen til den moderne psykologiske litteratursjangeren, med teknikker som stream of consciousness og indre monolog. Hans mest kjente verker fra 1890-årene Sult, Mysterier, Pan og Victoria regnes til nyromantikken i Norge. Senere nærmet han seg nyrealismen, med en ironisk, bred folkelivsskildrende stil i sine «nordlandsromaner».

Hamsun senteret er tegnet av den kjente amerikanske arkitekten Steven Holl, og sto ferdig på Knut Hamsuns 150-årsdag 4. august 2009. Det prisbelønte bygget ligger i storslått natur ved havstrømmen Glimma i Hamarøy, og her tar vi deg med på en reise i Hamsuns forfatterskap. Vi heiser ankeret på formiddagen etter at vi har vært på Hamsunsenteret, spiser lunsj ombord, mens vi seiler ut fra Hamarøy gjennom den vakre skjærgården mot Svolvær. vi seiler gjennom det kjente Raftsundet og besøker den enda mer kjente Trollfjorden, før vi kaster anker i Austnesfjorden på kvelden.

Prisen inkluderer

 1. 5 overnattinger hvorav 1 overnatting på Scandic Hotell i Svolvær og 4  overnattinger ombord på M/S Quest
 2. 4- dagers fjord cruise langs Atlanterhavskysten
 3. Seiler fra Svolvær til Henningsvær, Gravdal, Reine og Hamarøy
 4. Lokale kulinariske opplevelser; Frokost, lunsj og middag fra Arctic Adventure Cuisine utviklet av Bocuse d’Or chef Gunnar Hvarnes
 5. Frukt, kaffe og te ombord på M/S Quest
 6. Skreddersydde lunsjer i kulturell kontekst på land i Henningsvær og på Borg
 7. Miniforedrag ombord og guidede turer på land med erfarende guider
 8. Guidede turer/ inngangsbillett; galleriene KaviarFactory og Lofoten Hus i Henningsvær, værvandring i Henningsvær, Lofotr Viking museum på Borg, omvisning på Reine og Sakrisøya, galleri Eva HArr på Reine, det nasjonale Hamsun museet på Hamarøy

Prisen inkluderer ikke

 1. Fly til/fra Norge og Svolvær lufthavn
 2. Transfer fra/til Svolvær lufthavn
 3. Reise og avbestillingsforsikring
 4. Tips til crew ombord
 5. Drikke, mineralvann, øl/vin annet fra bar eller kiosk, samt annen shopping om bord eller på land

Om ekspedisjonsskipet MS Quest

M/S Quest er et lite og intimt ekspedisjons skip med høy standard som tidligere har hatt base på Grønland for polare ekspedisjoner.  Skipet er ble bygget i Danmark 1992, total restaurert innvendig i 2004/2005 og oppgradert i 2018. MS Quest tar 54 passasjerer i 27 lugarer, hvorav alle er utvendige med havutsikt og private baderoms fasiliteter med dusj/ toalett og god standard.

MS Quest er 50 meter langt og 11 meter bredt, har fine uteområder, panorama lounge på øvre dekk med bar, hyggelig restaurant, moderne og fine lugarer.

Lugarer og priser

Lugarene

Om bord i skipet finner du følgende lugarkategorier; a) Rederlugar med dobbelseng, b) Dobbellugar superior med dobbelseng), c) Dobbellugar med dobbeltseng), d) Twin lugar pluss med to enkeltsenger, e) Twin lugar med to enkeltsenger, og f) Tremannslugar med tre enkeltsenger.

Rederlugaren (1): har dobbeltseng, to store utsiktvinduer, skap, separat sittegruppe, skrivebord, TV, samt eget bad med dusj og toalett.

Dobbel superior lugarene (4): er rommelige med dobbeltseng, separat sittegruppe med to lenestoler, skap, TV, samt eget bad med dusj og toalett.

Dobbellugar (2): er noe mindre enn dobbellugar superior og har dobbelseng, skap, lenestol, skrivepult, samt eget bad med dusj og toalett

Twin lugar pluss (2): har to enkeltsenger, vindu og to skap, samt har eget bad med dusj og toalett.

Twin lugarene (12): har to enkeltsenger, vindu og ett skap og er noe mindre enn Twin lugarer pluss.

Tremannslugar (4): har tre enkeltsenger hvorav den ene som køyeseng,  skap, samt eget bad med dusj og toalett

Eget baderom på alle lugarer: moderne fasiliteter med varmekabler, dusj, toalett og flislagte bad med høy standard.

Avgang og ankomst

 • 14. mars 2020 – innsjekking Thon Hotel Svolvær
 • 15. mars 2020 kl 09:00 innsjekking MS Quest, Svolvær
 • 15. mars 2020 kl 10:00 avgang MS Quest fra Svolvær
 • 19. mars 2020 kl 09:00 ankomst MS Quest Svolvær, utsjekk kl 10:00
 • Flyplass for ankomst og avgang Svolvær Helle flyplass (SVJ)
 • Transfer fra flyplass til Thon Hotel og havnen tar 10 minutter
 • Skip: MS Quest 54 passasjerer
 • Varighet: 6 dager og 5 netter, hvorav 1 natt i Svolvær og 4 netter på MS Quest, 4 dager med sightseeing, 2 dager reise/transfer til/fra Svolvær
 • Område: Lofoten, Vestfjorden og Hamarøy
 • Destinasjoner: Svolvær, Henningsvær, Gravdal (Borg), Reine, Hamarøy
 • Opplevelser: Spektakulær natur, historie, kultur, kunst, lokal mat
 • Temaer: fiskerihistorie, vikingbosetninger, pittoreske Reine, Knut Hamsun litteratur
 • Pris: Fra kr 19.900 pp i trippellugar med fullpensjon og guiding
BOOK HER