Arctic Haute Route Hike & Sail

Arctic Haute Route – Norges vakreste toppturseilas!

Bli med på Arctic Haute Route, og opplev fantastiske fjellturer i Nord-Norge hvor du seiler mellom pittoreske fiskevær omgitt av hav, fjorder og fjell. Velg 5 dager og 4 netter nordgående seilas fra Lofoten til Tromsø via Lofoten, Vesterålen, Senja og Kvaløya, eller 4 dager og 3 netter seilas fra Tromsø til Lofoten, via Senja, Vesterålen og Lofoten. Du seiler på det nostalgiske Hurtigruten skipet MS Gamle Salten, langs en av verdens vakreste kyststrekninger, til noen av de mest spektakulære øyene og fjellområdene i Nord-Norge.

BOOK

Seilingsplan

 • * 29. juli – 2. august 2020, nordgående 4 netter
 • * 2 – 5. august 2020, sørgående 3 netter
 • * 28. juli – 1. august 2021, nordgående (4 netter)
 • * 1 – 4. august 2021, sørgående (3 netter)
 • * 4 – 8. august 2021, nordgående (4 netter)
 • * 8 – 11. august 2021, sørgående (3 netter)

Opplev Nord-Norges fineste fjellområder

 • * Hike & Sail – 5 dager (nordgående) eller 4 dager (sørgående)
 • * Fjell/toppturer fra fjell til fjærestein
 • * Utforsk spektakulære fjellområder i Nord-Norge
 • * Klassisk, boutique opplevelses cruise
 • * Arctic Adventure Cuisine utviklet av Bocuse d’Or kokk Gunnar Hvarnes
 • * Reis med nostalgiske Gamle Salten med kun 44 passasjerer
 • * Fjellturer i Nordland og Troms med guider
 • * Dobbeltlugarer og enkeltlugarer med helpensjon
 • * Sosialt ute på dekk mens du seiler langs den Atlantiske kystlinje

Arctic Haute Route er en spektakulær rute, og opplevelse for alle som ønsker seg til topps på fjellturer i Lofoten, Vesterålen, Senja og Kvaløya. – Dette er gullrekka i nord!

En seilas – fire fantastiske fjellturer

Arctic Haute Route er en seilas, men lar deg oppleve inntil fire fantastiske fjellturer nord for Polarsirkelen. Her treffer du likesinnede som elsker å være på tur i fjell som berører himmel og hav, og du opplever nye steder hver dag og kommer tett innpå naturen og lokalsamfunnet. Vi lover deg det vi kaller «mucho hygge» – den fineste ferien – ever!  Vi seiler fra sted til sted om ettermiddagene og kveldene, ligger for anker om natten,  og går turer om dagen. Arctic Haute Route byr på varierte og skreddersydde fjellturer som er tilrettelagt av guider. Nivå tilpasses ut fra ferdigheter og dekker alt fra nybegynnere til mer erfarne tindebestigere.

Ruten og destinasjonene

Arctic Haute Route går langs kysten av Nord-Atlanteren mellom Lofoten og Tromsø, til noen av de fineste øyene for fjellturer i Nord-Norge. Vi seiler om bord i et lite skip som har gått i trafikk i Nord-Norge siden hun ble bygget i 1953. Dette gjør at vi kan seile inn til små steder der større båter ikke kan legge til eller ligge for anker, og flere av destinasjonene vi besøker har liten eller ingen infrastruktur for overnatting, noe som gjør at vi ofte er på tur alene i fjellene. Nord-Norge er fantastisk om sommeren, med lange dager og lyse netter.

Nordgående seilaser

Onsdag ankommer du Lofoten på Svolvær Lufthavn som ligger kun 15 minutter med buss eller taxi fra havna, og sjekker inn på båten fra klokken 15:00, med avgang klokken 16:00. Dag 1. seiler vi langs Lofotveggen vestover, og kaster anker i Stamsund-området. Dag 2. går vi turer på Vestvågøy før vi på ettermiddagen kaster loss og seiler langs Lofotveggen til Vesterålen. Dag 3. går vi toppturer i området rundt Alsvåg i Vesterålen, før vi på ettermiddagen seiler gjennom fantastiske Risøyrenna til eventyrøya Senja, kjent for sine fantastiske fjell og kritthvite strender. Dag 4. går vi turer på Senja, og på ettermiddagen seiler vi videre nordover til Kvaløya som ligger rett utenfor Tromsø. Dag 5. går vi vi turer på Kvaløya, før du transporteres med buss rett til Tromsø lufthavn som ligger ca. 30 minutter unna områdene vi er på tur. Du ankommer Tromsø Lufthavn ca. klokken 15:00, bestill derfor din flyavgang etter klokken 16:00. Book fly til Svolvær Helle flyplass onsdag slik at du er der til innsjekking klokken 15:00, og fly ut fra Tromsø på søndagen etter klokken 16:00.

Om du ønsker å bli igjen i Tromsø for flere opplevelser, legger vi gjerne til rette før dette, enten det er flere toppturer eller kulturelle opplevelser, mv. Ta kontakt med oss så skreddersyr vi dette for deg.

BOOK HER

Sørgående seilas

Søndag ankommer du Tromsø og Tromsø Lufthavn som ligger kun 10 – 15 minutter med buss eller taxi fra havna, og sjekker inn på båten fra klokken 15:00, med avgang klokken 16:00. Dag 1. seiler vi til Senja, kjent for sine fantastiske fjell og kritthvite strender. Dag 2. går vi turer på Senja, før vi seiler gjennom fantastiske Risøyrenna til Vesterålen. Dag 3. går vi turer i området rundt Alsvåg i Vesterålen, før vi på ettermiddagen kaster loss og seiler mot Lofoten og Stamsund-området. Dag 4. går vi turer på Vestvågøy i Lofoten før du transporteres med buss rett til Leknes lufthavn som ligger ca. 30 – 45 minutter unna områdene vi er på tur. Du ankommer Leknes Lufthavn ca. klokken 15:00, bestill derfor din flyavgang etter klokken 16:00. Book fly til Tromsø flyplass søndag slik at du er der til innsjekking klokken 15:00, og fly ut fra Leknes på onsdag etter klokken 16:00.

Om du ønsker å bli igjen i Lofoten for flere opplevelser, legger vi til rette før dette, enten det er flere toppturer, havfiske, havkajakk eller kulturelle opplevelser, mv. Ta kontakt med oss så skreddersyr vi dette for deg.

BOOK HER

Dagsprogram og turbeskrivelser

Her kan du laste ned dagsprogram og turbeskrivelser for nordgående – og sørgående seilinger som PDF. Her beskrives type turer vi går per destinasjon, varighet, vanskelighetsgrad og antall vertikale høydemeter.

Turbeskrivelser AHR_Nordgående Svolvær – Tromsø

Turbeskrivelser AHR_Sørgående Tromsø- Svolvær

Lugarer og priser

MS Gamle Salten – klassisk nostalgi

Litt historie først. MS Gamle Salten (1953) ble bygget for mer enn 50 år siden, og var et ledd i oppbygningen av kystflåten etter krigen. Kystruten skulle bringe landet på fote igjen ved å knytte befolkning og industri sammen i ny optimisme mot det neste århundre. Båten er derfor nøye utformet med tanke på kvalitet og håndverk. Hun er et kombinert laste- og passasjerskip som ble overlevert Saltens Dampskibsselskap (SDS), Bodø i 1953. og var bygget ved Trosvik mekaniske verksted i Brevik.

I perioden 1953 til 1964 var skipet innleid som fast avløserskip hos Hurtigruten. Når MS «Salten» ikke var i virke hos Hurtigruten, gikk hun i ruten Mosjøen – Bodø – Narvik. I 1967 kjøpte Arbeidsdirektoratet skipet, og benyttet henne som skoleskip på Sørlandet under navnet MS «Sjøkurs». I 1995 ble skipet kjøpt av Ryfylke Dampskibsselskab i Stavanger og restaurert som MS «Gamle Salten». I 2008 ble det verneverdige skipet kjøpt av stiftelsen Rederiet Saltens i Bodø. I 2017 innledet Norwegian Adventure Company et samarbeid med Rederiet Saltens, og nå seiler den stolte damen på Arctic Haute Route.

Lugarer

Gamle Salten har 19 dobbeltlugarer og 6 enkeltlugarer, totalt plass til 44 gjester. Lugarene er forholdsvis romslige til gammel båt å være, og selv om de er enkle har du likevel alt du trenger av friskluftanlegg, varmt og kaldt vann samt «vindu ut mot havet». Dusjer og toaletter finnes i fellesområdene.

Dobbelt lugar / Twin cabin

Over- og underkøye og en liten sofa. Garderobeskap og servant med varmt og kaldt vann. Lugarene har ikke eget toalett med dusj, men det finnes en servant med varmt og kaldt vann på alle lugarer. Dusj og toaletter finnes i fellesareal. Samtlige lugarer har uttak for 220 volt/50 Hz

Dobbelt lugar superior / Double cabin superior

Dobbeltseng og en liten salong Garderobeskap og servant med varmt og kaldt vann. Lugarene har ikke eget toalett med dusj, men det finnes en servant med varmt og kaldt vann på alle lugarer. Dusj og toaletter finnes i fellesareal. Samtlige lugarer har uttak for 220 volt/50 Hz.

Singel lugar / Singel cabin

Bare én køye. Garderobeskap og servant med varmt og kaldt vann. Lugarene har ikke eget toalett med dusj, men det finnes en servant med varmt og kaldt vann på alle lugarer. Dusj og toaletter finnes i fellesareal. Samtlige lugarer har uttak for 220 volt/50 Hz.

Om MS Gamle Salten

Det første du legger merke til er skipets rene linjer, men det er først når du stiger ombord at skipet viser seg med stil og eleganse. Her kappes mahogni, skinn og messing om oppmerksomheten. Skipet er delt inn i to klasser med fire salonger. Her skifter tresortene fra mahogni til alm og fra eik til bjørk. Spisesalen er lys og trivelig med store vinduer ut mot sjøen. Elegante møbler i flammebjørk og skinn, dekkes opp med fin porselen under selskapelige middager. Dekksalongen på øvre dekk gir mulighet for virkelig å lene seg tilbake og nyte nostalgien.

Alle måltider spises i restauranten, som vi synes er Norges hyggeligste flytende restaurant.

Arctic Adventure Cuisine – lokal mat i verdensklasse!

Som et opplevelseselskap er det naturlig at vi også gir oss i kast med å utforske matkulturen, råvarene og de lokale produsentene i områdene vi seiler og går på topptur. Sammen med Bocuse d’Or kokk Gunnar Hvarnes, har vi utviklet Arctic Adventure Cuisine, som er basert på lokal matproduksjon, inspirert av ny-mat bølgen og moderne internasjonale kokketeknikker, med råvaren i fokus. Vårt mål er at gjestene våre skal smake det arktiske Nord-Norge også på tallerken. Vår meny er bestående av over 30 lokale råvareleverandører, og vi jobber tett med Bocuse d’Or nettverket og har det ypperste av norske kokketalenter i byssa på våre seilinger.

Alle måltider presenteres hver dag av kokken, som beskriver hva vi spiser og hvilke råvarer fra regionen vi seiler i som er brukt i måltidet. Les mer om Arctic Adventure Cuisine.

Litt om destinasjonene

Lofoten

Lofoten er en øygruppe i Nordland fylke som ligger på 67. og 68. breddegrad, vest i havet nord for Polarsirkelen. Øygruppens samlede areal er på 1 229,53 km². De største øyene fra øst til vest er Austvågøya, Gimsøya, Vestvågøya, Flakstadøya, Moskenesøya, Værøy og Røst. Vi seiler fra Svolvær på Nordgående seilas til Stamsund som ligger på Vestvågøy, som også er her den sørgående seilasen ender.  Stamsund har rett over 1000 innbyggere og er et viktig fiskevær som knutepunkt for Hurtigruten og en rekke fiskeribedrifter. Områdene rundt Stamsund byr på fantastiske fjellturer, som starter rett fra havet med spektakulær utsikt over Vestfjorden og storhavet. Hvis du ønsker deg en hviledag fra fjellene tilbyr vi utflukter og andre aktiviteter om du kan kjøpe som bord – havkajakk, havfiske, ribsafari, eller vannskuter sightseeing.

Vesterålen

Vesterålen er et øyrike helt nord i Nordland fylke, som grenser til Lofoten. Geografisk omfatter Vesterålen øyene Andøya, Langøya, Hadseløya, den vestlige delen av Hinnøya, den nordlige delen av Austvågøya og flere andre, mindre øyer. Vi ligger til anker rett utenfor Alsvåg, et lite tettsted med rett over 300 innbyggere og majestetiske fjell som stiger rett opp fra havet.

Senja

Eventyrøyen Senja er Norges nest største øy, og naturen her er variert med høye fjell, dype fjorder og vakre kritthvite strender. Mulighetene for toppturer både sommer som vinter er uten sidestykke. Øyen har fantastiske fjell og høyeste punkt er Breitinden på 1001 moh. Hvis du ønsker deg en hviledag kan vi tilby havkajakk eller havfiske ut fra Gryllefjord.

Kvaløya

Kvaløya ligger rett utenfor Tromsø og er en vakker og fjellrik øy. Guidene våre finner den perfekte turen for deg, og om du skulle være støl i lårene etter 3 dager på tur er det mulig å være med båten inn til Tromsø. Her bør du få med deg den vakre Ishavskatedralen, Mack Bryggeri eller opplevelsessenteret Polaria.

Hva skal du pakke på turen?

Pakk utstyret ditt i en stor bag type North Face (vanntett 100– 40 L er å anbefale) , og topptursekken tar du med om bord på flyet. Ta med utstyr og klær for tre dager med turer, og uformelt antrekk for reise, middag og sosiale sammenhenger. Atmosfæren om bord er uformell, og lugarene er små, så du bør ikke ta med hele klesskapet.

 Topptursekk (20 – 40 L) og utstyr – forslag:

 • Fjellstøvler – vanntette / Gore-Tex membran
 • Førstehjelpsskrin (med: compede for gnagsår mv.)
 • Tynne hansker
 • To luer (en tynn lue for turen opp og en ull lue for turen ned)
 • Ullundertøy og sokker
 • Solbriller og solkrem med høy faktor
 • Tynn fleecejakke
 • Tynn dunjakke for kalde dager og komfortable pause på toppen
 • Skallbukse og -jakke (vind- og vanntette)
 • Turbukse i bomull, shorts, t-shirs
 • Liten termos for kaffe, te og varmt vann etc.
 • 2 vannflasker a 1 liter

Stor bag – utstyr og klær utenom turene (100 – 140 L) – forslag:

 • Pakk i en vanntett, stor bag for å holde klær og utstyr tørt
 • Uformelle klær for middag og sosialt samvær: jeans, genser, skjorte, fleece
 • Joggesko, lave Gore-Tex sko som du bruker om bord og i bussen etter turen
 • Ekstra sokker og sportsundertøy (ull) for 3 dager med turer

Velkommen til Midnattsolens rike for fantastiske fjellturer og mucho hygge nord for Polarsirkelen:)

 • Ferdighetsnivå: for nybegynnere til trenede turgåere
 • Booking: Ring 22 55 60 50 eller book seilinger her
 • Periode: juli og august 2020
 • MS Gamle Salten: kapasitet 44 gjester i 19 dbl. lugarer og 5 sgl. lugarer
 • Fullpensjon: overnatting, guider, transport
 • Pris i dobbelt lugar: fra kr 17.900 pp 3 dager og kr 21.900 pp 4 dager
 • Pris  i singel lugar: fra kr 19.900 pp 3 dager og kr 23.900 pp 4 dager
 • Fly og transfer: kommer i tillegg og dekkes av gjest
BOOK HER